top of page
  • Foto van schrijverLoopsportcentrum Houten

Alternatieve Zevenheuvelenloop

Weekmail 46 | 9 - 15 november 2020


De Zevenheuvelenloop in Nijmegen geldt als één van de Klassiekers op de Nederlandse hardloopkalender. Vanaf 1984 is de race over 15 kilometer uitgegroeid tot niet alleen een race van wereldformaat maar heeft ze zich onderscheiden als innovatief platform in de wereld van de wegatletiek. Anno 2020 moet zelfs deze wedstrijd wijken voor de COVID-19 pandemie. Met LSCH lopen we a.s. zondag een Alternatieve Zevenheuvelenloop. In duo's. Op afstand.

Historie:

Ter ere van het lustrum van studentenatletiekvereniging NSAV 't Haasje werd in 1984 de eerste Zevenheuvelenloop georganiseerd. Bij die gelegenheid werd door 500 deelnemers gelopen over 11,9 km. De organisatie wilde een 15 km-wedstrijd, maar de KNAU stond in die tijd niet toe dat een nieuwe wedstrijd langer was dan 12 km. Vanaf 1985 werd er steeds 15 km gelopen. De wedstrijd werd in de loop der tijd gewonnen door Nederlandse toplopers als Tonnie Dirks, Klaas Lok, Marti ten Kate en Carla Beurskens. In 1992 werd Concertgebouw de Vereeniging de centrale locatie van de organisatie en werden start en finish verplaatst naar de Groesbeekseweg ter hoogte van de Sumatrastraat. Dit parcours werd voor het eerst officieel opgemeten en gecertificeerd. Hierna is het evenement gedomineerd door internationale toplopers.


Innovaties:

1. In 1993 hield de organisatie een proef met automatische tijdregistratie met een chip aan de voet en matten op de weg die de passage registreren. Daaruit kwam het ChampionChip tijdregistratiesysteem voort, dat later wereldwijd gebruikt werd in bijna alle grote hardloopwegwedstrijden. Het grote voordeel van het systeem is dat het ook de individuele starttijden registreert, waardoor iedereen zijn werkelijk gelopen netto-tijd in de uitslag terug kan vinden.


2. Eind jaren '90 toen de populariteit

van de race enorm toenam en de straten verstopt raakten, ontstond het idee van de zgn. Zandloperstart, om de doorstroming direct na de start te verbeteren. Ongeveer tien meter voor de start is een smalle strook waar iedere loper doorheen moet. Daarachter staan mensen in blokken te wachten tot ze kunnen starten en daarna kan iedereen vrij het parcours op. Omdat inmiddels inmiddels iedereen met een eigen chip liep, hoefde niemand meer te dringen.


Nog weer later kwam een indeling in startvakken met tijdslots, via zijstraten en invoegstroken. De verschillende starttijden tussen de toplopers enerzijds en het grote peloton daarachter, was inmiddels zo groot dat de winnaars alweer op de finish af kwamen stormen, terwijl aan de andere kant van de weg veel recreatieve lopers nog moesten starten.


3. In 2017 had de loop de primeur van tussentijden iedere kilometer, die live gevolgd kon worden via een mobiele app.

De inspanningen van de Zevenheuvelenloop op het gebied van duurzaamheid werden in september 2010 beloond door de Europese Atletiek Associatie met de toekenning van de 1e Innovation Award in de categorie Sustainability.


Wereldrecords:

Ondanks het heuvelachtige parcours staat de wedstrijd bekend om zijn snelle tijden.

Het geheim zit 'm in het feit dat de laatste heuvel op 12km is bereikt en dat de laatste 3km (normaal gesproken voor iedereen de zwaarste meters) vrijwel geheel heuvelaf gaan, en dus het verlies van snelheid beperken.

Op 11 november 2001 verpulverde Felix Limo in Nijmegen het wereldrecord op de 15 km tot 41.29.

Op 15 november 2009 verbeterde Tirunesh Dibaba het wereldrecord vrouwen met 27 seconden en bracht het op 46.28. Op 21 november 2010 legde Leonard Patrick Komon de 15 km af in 41.13.

In 2017 liep Joshua Cheptegei bijna een wereldrecord, maar miste dit op drie seconden door een toegenomen tegenwind in de laatste kilometers van de wedstrijd. In 2018 slaagde Cheptegei er wel in een wereldrecord te lopen: 41.05.

In de de editie van 2019 bracht de Ethiopische Letesenbet Gidey het wereldrecord naar 44.20.

 

De trainingen van deze week:


Meld je aan voor de trainingen via het Inschrijfformulier voor week 46

  • Maandagavond 20.00u: Looptraining (RABO/Antonius Poli)

  • Woensdagochtend 9.00u: Looptraining (Het Strandje/Rietplas)

  • Woensdagavond 20.00u: Looptraining (RABO/Antonius Poli)

  • Vrijdagochtend 9.00u: Easy Jogging (Het Strandje/Rietplas)

  • Zondagochtend: Alternatieve Zevenheuvelenloop. Info via appgroep.

 

Wij zijn Loopsportcentrum Houten!

Wil je vrijblijvend informatie over running, training of coaching,

mail, bel of app ons: 06 1418 3772 (Lisette) - 06 4853 6423 (Fred)

145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page