top of page
  • Foto van schrijverLoopsportcentrum Houten

De ene schoen is de andere niet...

Weekmail 07 | 10 t/m 16 feb 2020


Als hardloper heb je eigenlijk niet veel spullen echt nodig, behalve -zo zeggen wij altijd tegen beginnende lopers- “echte/goede” hardloopschoenen. In hun zoektocht naar de ideale hardloopschoenen zijn fabrikanten permanent bezig met innovatieve technieken, ontwerpen en materialen. Meer of minder vering, meer of minder demping, en vrijwel altijd minder gewicht zorgen steeds weer voor nieuwe modellen op de markt. Vaak willen hardlopers alleen maar een nieuwe versie van hun vorige schoen waar ze zo gewend aan waren. De komst van de revolutionaire Vapor Fly (een schoen van Nike) zorgde voor flink wat ophef door de vele records en winnaars die de schoen opleverde bij grote wedstrijden. Er werd zelfs gesproken over “oneerlijke concurrentie” of “mechanische doping” en er moest uiteindelijk zelfs een uitspraak door de Wereld Atletiekbond aan te pas komen om de schoen al dan niet “legaal” te verklaren.


Afgelopen week had Lisette een gesprek over deze schoen met een verslaggeefster van Editie NL, waarin een en ander nog eens werd toegelicht. De nieuwe Nike-schoen blijkt aanzienlijk lichter, hoger en veerkrachtiger dan vrijwel alle oudere ontwerpen. De loper hoeft minder energie te gebruiken om hetzelfde tempo aan te houden, wat uiteraard leidt tot snellere tijden. De schoen bevat naast een dikke foam-laag een carbonplaat die over de lengte van de schoen loopt die zorgt voor een betere stabilisatie en loopeconomie. Carbon is de benaming van een vezelversterkte kunststof bestaande uit koolstofvezel ingebed in een thermohardende kunststof, populair voor bijv. fietsframes, polsstokken, vishengels en gieken. De zeer stijve maar veerkrachtige plaat strekt zich uit tot de uiteinden van de tenen waardoor hij je als loper een mooie afzet meegeeft.En dat is precies de sensatie die je onmiddellijk ervaart bij de eerste stappen die je gaat zetten, zoals de verslaggeefster merkt. “Oh, dit loopt echt anders!”. Waarop Lisette als hardloopcoach ook direct toevoegde dat je dat “andere” lopen ook echt moet leren, en aanpassingen in je techniek zeer gedoseerd moet opbouwen.

Zie hier voor de reportage met "Lisette van Kesteren, hardloopcoach".


In oktober 2019 liep Eliud Kipchoge voor het eerst een marathon onder de 2 uur op een variant van bovengenoemde schoen. Deze variant werd uiteindelijk door de Wereld Atletiekbond verboden. Het geheimzinnige geïndividualiseerde model bevatte volgens geruchten niet één maar 3 van die carbonplaten, met een bepaalde dikte die volgens de inderhaast opgestelde regels een toelaatbare grens overschreed.


 

LET OP:

In het gepubliceerde trainingsschema staat abusievelijk een verkeerde vermelding van de voorjaarsvakantie. Die valt NIET in week 8: 17-23 feb, maar in week 9: 24 feb - 1 mrt. We sturen later deze week een aangepaste digitale versie in de app-groep.


De LSCH trainingen van deze week:


Maandagavond om 20.00 uur

Kort & Lang programma: start Piazza Sports.


Woensdagochtend om 9.00u

Kort programma: start Piazza Sports


Woensdagavond om 20.00u

Kort & Lang programma: start Piazza Sports


Donderdagavond om 19.00u Piazza Sports.

EERST AANMELDEN VIA DE APP-GROEP

Indoor Krachttraining

Meenemen: zaalschoenen, handdoek, bidon


Donderdagavond om 20.15u Piazza Sports.

Easy Jogging


Vrijdagochtend om 9.00u Piazza Sports.

Easy Jogging


Zaterdagochtend om 9.00u

Fit op het Fort Everdingen

Carpool Piazza Sports 8.30u.


Zondagochtend om 9.00u

Trailrun 10-12 km, Schaapskooi Driebergen

Carpool Piazza Sports 8.30u.

 

LSCH Hardloopkalender

Driebergenloop

Zaterdag 7 maart 2020

Afstanden: 6 km - 12,5 km - 21,1 km

Een thuiswedstrijd in de mooie bossen rondom Driebergen en Austerlitz. Parcours van m.n. de lange afstand is veelal onverhard, een echte lange bosloop dus.

(let op "marathonlopers": de dag erna, zondag 8 maart, is de CPC-loop. CPC heeft de voorkeur, mocht je verhinderd zijn op zondag, Driebergenloop is alternatief).

 

Wil je vrijblijvend informatie over running, training of coaching,

mail, bel of app ons: 06 1418 3772 - 06 4853 6423

61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page