top of page
 • Foto van schrijverLoopsportcentrum Houten

De ongemakken van de zomer...

Weekmail 27 | 29 juni t/m 5 juli 2020


Hardlopers, één van de favoriete hapjes voor een teek. Gisteren mocht ik het hoogstpersoonlijk weer ervaren! Tijdens een trailrun, een bosloop, of zelfs een loopje langs het hoge gras van de slootkant ben je een gemakkelijk doelwit voor deze kleine nare beestjes. Ze zijn berucht als de verspreider van de ziekte van Lyme. Omdat je de teek na een beet zo snel mogelijk moet verwijderen, om de kans te verkleinen er ziek van te worden, hierbij de tip om een teek zo snel mogelijk te verwijderen.


Tijdens het douchen, na een training, is een goed moment voor deze controle. Kijk naar de randen van shirt in je nek, op je benen bij je short en je sokken, maar ook op plekken onder je kleding, knieholten en oksels: teken zijn juist gek op die onbereikbare warme plekjes. Het zijn maar kleine zwarte vlekjes of zelfs stipjes, maar als je er direct bij bent, zie je de teek vaak nog bewegen met zn pootjes!


Wat doe je om een teek te verwijderen?

 1. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdatje de teek verwijdert.

 2. Pak de teek met een puntig pincet (of teek-remover) zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig - en in een rechte lijn- uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit.

 3. Ontsmet hierna het wondje én je eigen handen.

Plak de teek tussen stripjes plakband en bewaar ‘m samen met een briefje waarop je noteert wanneer en waar op de huid je bent gebeten. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.


Die andere "nieuwe" vijand van de zomerse hardloper is natuurlijk de eikenprocessierups. Deze heeft een piek in de maanden mei, juni en juli en zorgen voor grote gezondheidsproblemen bij mensen met een allergie. De allergie wordt veroorzaakt door de brandharen voorzien van weerhaakjes, die ze afschieten en vervolgens met de wind meewaaien. Zodra de haartjes op je huid, in je ogen of luchtwegen komen kunnen ze voor heftige irritatie zorgen. De symptomen van de allergie voor de processierups variëren van een jeukende of rode huid, bultjes, gezwollen of rode ogen, een loopneus, overgeven, hoesten, moeite met slikken, kriebel in je keel, een benauwd gevoel of duizeligheid.Voor hardlopers worden de volgende adviezen gegeven om allergie van de eikenprocessierups zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Draag -ondanks het wellicht mooie weer- lange mouwen en een lange broek om je huid zoveel mogelijk te bedekken tegen de eventuele haartjes die met de wind meewaaien.

 • Ga in een gebied waar de eikenprocessierups voorkomt niet stilstaan of (op de grond) zitten, de haartjes verspreiden zich met de wind.

Heb je toch last van allergische klachten door de eikenprocessierups? Probeer dan niet te krabben of wrijven als je jeuk krijgt, dit maakt dat de haartjes alleen maar verder op de huid verspreiden. Beter is de huid af te nemen met plakband waar de brandhaartjes aan blijven plakken. De huid afspoelen met lauwwarm water kan ook zinvol zijn.


Wat kan je doen tegen de klachten van de processierups? Het eerste advies na een rondje hardlopen of wandelen is je gedragen kleding direct te wassen. De haartjes gaan er in de wasmachine - het beste met 60 graden - weer vanaf. Blijf je klachten houden of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.

 

De trainingen van deze week:


Meld je aan voor de trainingen via het Inschrijfformulier voor week 27.

 • Maandagavond 20.00u: Looptraining (Loodsboot)

 • Woensdagochtend 9.00u: Looptraining (Loodsboot)

 • Woensdagavond 20.00u: Looptraining (Loodsboot)

 • Donderdagavond 19.00u: Krachttraining (Bushalte bij Inprikker Het Gras*)

 • Donderdagavond 20.15u: Easy Jogging (Strandje De Rietplas)

 • Vrijdagochtend 9.00u: Easy Jogging (Strandje De Rietplas)

 • Zaterdagochtend 9.00u: Fit op het Fort (Everdingen)

 • Zondagochtend 9.00u: Duurloop 10km

 

Wij zijn Loopsportcentrum Houten!

Wil je vrijblijvend informatie over running, training of coaching,

mail, bel of app ons: 06 1418 3772 (Lisette) - 06 4853 6423 (Fred)

1.329 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page