top of page
  • Foto van schrijverLoopsportcentrum Houten

Van je padje af....

Weekmail 48 | 25 november t/m 1 december 2019


Met de Utrechtse Heuvelrug in de directe omgeving van Houten vinden we het heerlijk om regelmatig het asfalt en bekende fietspaden in te ruilen voor onverharde bospaden. Niet alleen voelt de ondergrond "anders", enerzijds uitdagender (want ongelijk, of onvoorspelbaar) anderzijds comfortabeler (want minder hard), natuurlijk biedt ook de omringende flora en fauna inspiratie tijdens het lopen.

Onverhard lopen vraagt veel meer van de beenspieren dan het hardlopen op de weg of loopband. Het constant ontwijken van boomstronken op het pad voor je, het balanceren en het soms scheef plaatsen van de voet door de oneffenheid van het terrein geeft een hele andere spierbelasting. Goed beschouwd is dit juist ook het positieve, functionele effect van een bostraining. Het vraagt de spieren zich aan te passen, zich te versterken, aan een veranderde omstandigheid, en die aanpassing is trainingseffect. "Van trailen word je sterker", hoor je daarom wel vaker...


Looptechnisch gezien doe je er verstandig aan om

je "stap" of je "pas" aan te passen. Je kunt je op

bospaden niet permitteren om je voeten (dus ook je tenen!) af te laten hangen. Eerder andersom: je kunt ze eigenlijk niet ver genoeg optillen. Waar je op asfalt nog

al eens ziet dat de voeten nauwelijks van de grond komen

en de tenen naar beneden wijzen, is het wenselijk om bij trailrunning bewust te zijn van je pas en je voetplaatsing op de ondergrond: maak een mooie hielhef.
Zo mooi als de omgeving kan zijn, je moet natuurlijk ook goed alert zijn op de route die voor je ligt. Kijk bij voorkeur een stukje vooruit naar waar het pad je naar toe leidt, zodat je obstakels tijdig ziet en veilig kunt passeren. Beter kijk je niet naar de grond vlak voor je: je hebt dan minder tijd om te anticiperen op obstakels die in eens voor je verschijnen. Ga je straks je tempo verhogen, dan zul je helemaal merken hoe belangrijk het is om goed vooruit te kijken. Hou hierbij ook zeker rekening met anderen: wandelaars (al dan niet met hond), ruiters en mountainbikers. We delen de bossen met z'n allen, en hebben nergens zómaar voorrang.


Wil je ook eens van je padje af? Een keertje uitproberen met elkaar? A.s. zondag staat er een mooie trailrun gepland, startend vanaf het Doornse Gat. Zie de week-agenda. Sowieso zijn de wintermaanden goed gevuld met crossjes, boslopen en trailruns. Check ook de Loopkalender hieronder!

 

Dit zijn de trainingen van deze week:


Maandagavond om 20.00 uur

Kort & Lang programma: start Piazza Sports.


Woensdagochtend om 9.00u

Kort programma: start Piazza Sports


Woensdagavond om 20.00u

Lang programma: start Piazza Sports


Donderdagavond om 19.00u Piazza Sports.

Indoor Krachttraining

Meenemen: zaalschoenen, handdoek, bidon


Donderdagavond om 20.15u Piazza Sports.

Easy Jogging


Vrijdagochtend om 9.00u Piazza Sports.

Easy Jogging


Zaterdagochtend om 9.00u

Fit op het Fort Everdingen

Verzamelen carpool: 8.20u Piazza Sports


Zondag om 9.00u

Trailrun Doornse Gat o.l.v. Lisette

Verzamelen 8.30u Piazza Sports

 

LSCH Hardloopkalender


SLOWRUN@MIDNIGHT: 14km

Vrijdag 13 december 2019

VOLLE MAANLOOP!!


Terug van weggeweest, onze speciale Run-in-the-Dark. Lopen in het donker, zonder verlichting, anders dan wat de Volle Maan ons mogelijk te bieden heeft. Check dit evenement op FaceBook.

 

LINSCHOTENLOOP: 10 of 21 km

Zaterdag 21 december 2019


Traditioneel op de laatste zaterdag voor Kerst. Mooie opsteker in aanloop naar de Feestdagen. Vuurkorfen en gluhwein!

 

SYLVESTERCROSS SOEST: 5,7 of 8,6 km

Dinsdag 31 december 2019


Traditioneel op de laatste dag van het jaar, lekker baggeren door het zand van de Soester Duinen. Erwtensoep en rookworsten!

 

FLORIJN WINTERLOOP WOUDENBERG:

5 of 10 km (bosloop) of 10 eng.mijl (op de weg)

Zaterdag 4 januari 2020


Traditioneel op de eerste zaterdag van januari. Mooie start van het nieuwe jaar, met prachtig parcours door en langs Landgoed Den Treek. Vuurpijlen en de beste wensen allemaal!

 

Wil je vrijblijvend informatie over running, training of coaching,

mail, bel of app ons: 06 1418 3772 - 06 4853 6423

93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page