top of page
  • Foto van schrijverLoopsportcentrum Houten

Weekmail 14 | 1 t/m 7 apr 2019


Hey LSCHRunners


Nu de lente begonnen is en het lekkere warme weer probeert door te breken, staan er ook weer mooie loopevenementen voor je klaar.


Wat wil jij deze lente op hardloopgebied allemaal bereiken? Wil je werken aan je consistentie, snelheid of ga je trainen voor een bepaalde wedstrijd?


Hieronder 5 praktische tips voor het opstellen en behalen van hardloopdoelen.


Wees realistisch

Doelen stellen is realistisch zijn. Als je momenteel met moeite twee keer in de week dertig minuten hardloopt, dan is een voorjaarsmarathon onder normale omstandigheden een bridge to far. Mocht je toch een dergelijk hardloopdoel nastreven dan is een blessure hoogstwaarschijnlijk het eindstation.

Ga bij het bepalen van je nieuwe hardloopdoelen uit van je huidige conditie en trainingsomvang en bepaal op basis van deze gegevens (zie ook volgende punt) wat je wil bereiken. En het mooie is, bij hardlopen kan dit van alles zijn. In het voorbeeld van twee keer per week 30 minuten hardlopen van zojuist, zou consistentie een haalbare volgende stap zijn waarbij de loper zich in eerste instantie kan richten op drie trainingen per week.

In andere gevallen zou je ook een wedstrijd als doel kunnen stellen, zoals je eerste tien kilometer of halve marathon. Ook een leuke: trainingsomvang. Per maand een bepaald aantal kilometers of minuten hardlopen. Deze laatste is voor zowel beginnende als gevorderde lopers toepasbaar.


Gebruik je data

Als je al een tijdje aan het hardlopen ben dan is de kans groot dat je je runs hebt vastgelegd met een hardloopapp zoals Runkeeper, Nike+ of Strava . Pak deze gegevens erbij en kijk wat je in de afgelopen weken en maanden hebt gelopen. Deze data is een uitstekende basis om je hardloopdoel voor het nieuwe jaar te bepalen. Meten is weten, nietwaar?


Betrek je vrienden

Geen betere motivator als vrienden en familie. Eenmaal een realistisch doel bepaald? Vertel aan al je naasten wat je plannen zijn. Zie het als een stok achter de deur, je weet maar nooit waneer een vriend of familielid vraagt hoe het met de vorderingen staat.

Even geen motivatie? Geen nood. Schakel de hulp in van je vrienden en familie. Sterker nog, nodig ze uit om mee te lopen of laat ze je begeleiden op de fiets.


Eet bewust

‘You are what you eat’ is een bekende uitspraak die zeker ook toepasbaar is bij het behalen van je hardloopdoel. Als jij na een dag hard werken nog een rondje wil gaan hardlopen maar in de uren voorafgaande weinig tot niks hebt gegeten, dan kan het gebrek aan energie je motivatie flink (negatief) beïnvloeden. Kans op een avondje bankhangen is dan aanzienlijk.

Plan je maaltijden zo dat je ervan profiteert in plaats van dat ze je negatief beïnvloeden. Zorg dat je drie tot vier uur voor een training voldoende koolhydraten en eiwitten binnen krijgt. De hoeveelheden zijn wel afhankelijk van de duur en intensiteit van de training. Je hoeft geen berg pasta naar binnen te werken voor een training van vijf of tien kilometer.


Van uitstel komt afstel

Hardlopen in de herfst- en wintermaanden kan best onprettig zijn. Lage temperaturen, neerslag en wind zijn eerder regel dan uitzondering. Het is dan ook heel verleidelijk om je hardloopplannen tijdelijk op een laag pitje te zetten en te wachten tot wanneer de dagen wat langer zijn en het weer beter is. De kans dat je na stilstand in de winter in het voorjaar weer aan de slag gaat neemt aanzienlijk af. Een onderzoek onder Runkeeper-gebruikers liet zien dat lopers die in de maand januari trainden, drie keer zo actief waren in het voorjaar dan lopers die niet actief waren in januari.

Denk bij het opstellen ook aan de SMART-regel. Een goed hardloopdoel voldoet aan de volgende eigenschappen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.


Welke tips ga jij toepassen om je hardloopdoelen te behalen?


(Bron:runners-high.nl) 

Hier weer het overzicht van de trainingen van deze week.

Graag ontvangen we jullie op:


Maandagavond om 20.00 uur

Kort & Lang programma: start Piazza Sports


Woensdagochtend om 9.00 uur

Kort programma: start Piazza Sports


Woensdagavond om 20.00 uur

Kort programma: start Piazza Sports

Lang programma: start Piazza Sports


Donderdagavond om 19.00 uur Krachttraining

Start: Piazza Sports, verzamelen bij de grote tafel (bar). Heb je een Piazza Sports pasje dan mag je doorlopen naar boven Zaal 2 naast de trap.

Zelf meenemen: schone binnenschoenen, flesje water en een handdoek.


Donderdagavond om 20.15 uur

Easy Jogging: start Piazza Sports


Vrijdagochtend om 09.00 uur

Easy Jogging: start Piazza Sports


Zaterdagochtend om 09.00 uur

Fit op het Fort: start Fort Everdingen (bootcamp)

carpool: 8.20u Piazza Sports


Zaterdagmiddag

Marathon programma: geen training maar RUST!


*SundaySchool 0m 8.30u

Trailrun: Schaapskooi, Heidenstein 1, Driebergen-Rijsenburg

Carpool: 8.00u maak een afspraak in de appgroep. LSCH rijdt heen maar niet terug. Navigeren op ERIS-Yoga

(*iedere week een andere locatie en een ander soort training)


 


LSCH Hardloopkalender


Zondag 31 maart

Zandvoort Circuit Run

5 - 12 - 21,1 km


Zondag 7 april

NN Marathon Rotterdam

10,5 - 42,195 km


Zondag 14 april

KLM Urban Trail Groningen

10 km


Zondag 14 april

Enschede Marathon

5 - 10 - 21,1 - 42,195 km


Zondag 15 april

Boston Marathon

42,195 km


Zondag 22 april

De halve van de Haar

5 - 10 - 21,1 km


Zondag 28 april

Antwerp 10 Miles

5 - 10 EM - 42,195 km


Zondag 5 mei

Salomon Koning van Spanje Trail Gulpen

10,7 - 22 -42,5 km


Zondag 12 mei

Utrecht Marathon

10 - 21,1 - 42,195 km


Zondag 19 mei

Leiden Marathon

2 - 10 - 21,1 - 42,195 km


Zondag 26 mei

Vestingloop Den Bosch

5 - 10 - 15 km


tot zover....


 Wil je vrijblijvend informatie over running, training of coaching, gebruik dan niet dit formulier, maar stuur een mailbericht, bel of app ons: 0614283772 - 0648536423

133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page