top of page
  • Foto van schrijverLoopsportcentrum Houten

Weekmail 16 | 15 t/m 21 apr 2019


Hey LSCHRunners


Alle liefs uit Boston... Op dit moment zijn we ons (Tania, Lisette en Fred) aan het voorbereiden voor de start van de Boston Marathon. Onweer, regen en bliksem staan ons op te wachten, maar hé, gelukkig is het 16 tot 19 graden;-). Lopen gaan we zoiezo!


Running for Turner,

Door Noelle ben ik (Lisette), 14 jaar geleden, gaan hardlopen. Hoofd leegmaken en zo. Lopen heeft mij veel gebracht en met hardlopen wil ik graag wat teruggeven aan Noelle, die het Turner syndroom heeft.

Voor haar en andere meiden zouden sommige dingen net makkelijker zijn, als er iets meer duidelijk is over hoe Turner het pad van een opgroeiende dochter kan laten afbuigen.


Ik kan je alles vertellen over de kenmerken van het syndroom van Turner, de behandelingen en de mogelijke gevolgen op korte en lange termijn. Maar dat doe ik niet 😜.


Het sydroom van Turner is net als de Grand Canyon; op een foto groot en overzichtelijk maar als je er midden in staat zo enorm, dat je even de weg niet meer weet. Noelle heeft Turner en hoewel ik er alles vanaf weet missen we af en toe de plattegrond.


Door middel van mijn marathon avonturen neem ik je mee op ons pad, onze kruisingen, onze struikelblokken en onze oplossingen. Veel verhalen zijn herkenbaar, immers, Turner heeft niet het alleenrecht op uitdagingen bij opgroeiende kinderen. Als je het leuk vindt, deel de pagina dan. Zo kunnen we met z’n allen het syndroom van Turner onder de aandacht brengen. Financieel steunen mag ook. Op de pagina vind je meer informatie. Ook staan er andere interessante links naar turner sites. Meer weten? Altijd welkom!!!


Boston 15 april 2019 - Running for Turner

Noelle glimlacht. Met 156 cm is de grootste rek eruit en daarmee is ook het einde in zicht van 10 jaar groeihormoon prikken. Als de dag van gisteren zie ik haar, amper 4 jaar, nog dapper op haar tandjes bijten bij de eerste prikjes en zelfs nu, ruim 3650 prikken later, weet zij zich er nog steeds dagelijks toe te zetten. Zusje Bodhi is vijf jaar, ook heel stoer, maar niet met naalden. Logisch, want het is niet prettig en tekent des te meer de doorzetter Noelle. En juist gisteren heeft zij te horen gekregen, dat ook haar beugel er na drie jaar waarschijnlijk voor de zomer al uit mag. Noelle is trots en dat ben ik ook. Groei en gebit zijn bekende uitdagingen bij Turner. Deze heeft ze gewonnen. Afstrepen en door…

De Boston Marathon staat te boek als een lastige marathon vanwege de onberekenbare weersomstandigheden en vanwege het heuvelachtige parcours. Letterlijk hoogtepunt is Heart Break Hill, een lange, slopende beklimming op 32 km en vanaf daar een lange afdaling richting het centrum van Boston. Mijn finish zal een bijzondere zijn. Negen jaar geleden ben ik Running for Turner begonnen om aandacht te vragen voor het syndroom van Turner door het lopen van een aansprekende marathon. De finish in New York was de start om het project voort te zetten via de overige vijf zogenaamde World Major Marathons. Na New York, Londen, Berlijn, Tokio en Chicago mag ik met de eindstreep van Boston tevens de doelstelling afstrepen als Six Star Finisher. Trots en emotioneel, nu al. En ik moet nog beginnen…

“…Je snapt het ook echt niet, he. Ik kon voor Nederlands niets leren. Dat zijn teksten. En Nask had ik echt goed geleerd en dan stellen ze van die stomme vragen, die nergens staan.” Woedend smijt Noelle haar tas in de hoek. Zojuist heeft ze haar cijfers van de toetsweek teruggekregen. Innerlijk geamuseerd volg ik de discussie tussen Noelle en Danny, die bijna een ritueel is geworden. “Maar Noelle, hoe heeft het dan geholpen, dat je tijdens de toetsweek op de de bank met een deken over je hoofd urenlang Netflix uit je hoofd hebt geleerd?” Ook Danny amuseert zich inwendig maar is uitwendig streng met een doel. Anders dan de meeste kinderen leert Noelle niet door fouten te maken, fouten te analyseren en het bij een volgende poging anders aan te pakken. Dit zogenaamde “trial-and-error”-leren doet een beroep op plannen en aanpassen van strategieën in de hersenen en juist daar liggen vaak bij meiden met Turner uitdagingen. Leren fietsen was lastig, voor Noelle en ook voor ons, omdat wij toen nog geen goed idee hadden hoe niet-leren-van-fouten er in de praktijk uit zag. Inmiddels herkennen we het patroon en hebben we een idee hoe we Noelle kunnen begeleiden. Het enige wat Noelle zelf moet inbrengen is inzet en discipline. Wat haar als klein doorzetterje kenmerkte, daar steekt de puberteit nu een stokje voor. “…Je snapt ook echt niets van mijn school…” klaagt ze hardop, terwijl ze er in gedachten aan toevoegt: “…en niets van Netflix, van Instagram, van Vloggers en van mij”. Noelle’s blik is woest en Danny bootst haar gezichtsuitdrukking na. Dan schieten ze samen in de slappe lach. Als dit puberteit is komen we nog goed weg.

Gehaast schiet ik uit mijn bed en in mijn kleren. Over een kwartier gaat mijn trein richting Schiphol en ik heb me verslapen. Voorgaande marathons zorgde inpakstress er altijd voor, dat ik mijn nachtrust pas tijdens de vlucht kon genieten, nu blijkt, dat een te goede nachtrust weer andere stress geeft. In mijn rush de trap af zoek ik naar mijn ov-chipkaart, sprint nog een keer terug naar boven om de kids gedag te zeggen en tuimel door de voordeur in de voorgereden auto, waar mijn bagage al is ingeladen. De weg naar het station is nagenoeg verlaten, zodat Danny meteen de beste rondetijd kan neerzetten. Terwijl ik mijn koffer de trap op zeul naar het perron komt de trein tot stilstand en door de geopende deuren plof ik op een bankje neer. Vliegende start, optimaal race-tempo en finish binnen de tijd. Als ik dat eens kon vasthouden…

Running for Turner is het project, waarmee ik hardlopend aandacht vraag voor het syndroom van Turner, een afwijking van het X-chromosoom. Wilt u meer weten over het syndroom van Turner, het project Running for Turner of heeft u anderszins belangstelling, wees welkom op mijn site Running for Turner, mijn Facebook pagina of op de pagina van Turner Contact Nederland, de belangenvereniging voor meiden en vrouwen met het syndroom van Turner.

 

Hier weer het overzicht van de trainingen van deze week.

Graag ontvangen we jullie op:


Maandagavond om 20.00 uur

Kort & Lang programma: start Piazza Sports


Woensdagochtend om 9.00 uur

Kort programma: start Piazza Sports


Woensdagavond om 20.00 uur

Kort programma: start Piazza Sports

Lang programma: start Piazza Sports


Donderdagavond om 19.00 uur Krachttraining

Start: Piazza Sports, verzamelen bij de grote tafel (bar). Heb je een Piazza Sports pasje dan mag je doorlopen naar boven Zaal 2 naast de trap.

Zelf meenemen: schone binnenschoenen, flesje water en een handdoek.


Donderdagavond om 20.15 uur

Easy Jogging: start Piazza Sports


Vrijdagochtend om 09.00 uur

Easy Jogging: start Piazza Sports


Zaterdagochtend om 09.00 uur

Fit op het Fort: start Fort Everdingen (bootcamp)

carpool: 8.20u Piazza Sports


*SundaySchool 0m 9.00u

Paasloop: Theehuis Rhijnauwen

(*iedere week een andere locatie en een ander soort training)

 


LSCH Hardloopkalender


Maandag 15 april

Boston Marathon

42,195 km


Zondag 22 april

De halve van de Haar

5 - 10 - 21,1 km


Zondag 28 april

Antwerp 10 Miles

5 - 10 EM - 42,195 km


Zondag 5 mei

Salomon Koning van Spanje Trail Gulpen

10,7 - 22 -42,5 km


Zondag 12 mei

Utrecht Marathon

10 - 21,1 - 42,195 km


Zondag 19 mei

Leiden Marathon

2 - 10 - 21,1 - 42,195 km


Zondag 26 mei

Vestingloop Den Bosch

5 - 10 - 15 km


tot zover....


 Wil je vrijblijvend informatie over running, training of coaching, gebruik dan niet dit formulier, maar stuur een mailbericht, bel of app ons: 0614283772 - 0648536423

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page