top of page
  • Foto van schrijverLoopsportcentrum Houten

Weekmail 18 24 t/m 30 dec 2018


Hey LSCHRunners!


Wij wensen jullie mooie feestdagen en sportief 2019! Graag zien wij jullie weer in het nieuwe jaar. De loopgroepen starten weer vanaf 7 januari.


 


Feiten en fabels


Spierpijn betekent dat je goed gesport hebt.

Fabel ~ Je hebt vast wel eens iets in deze trant gezegd: Spierpijn is een sein(tje) wat je lichaam afgeeft als je je spieren, pezen en gewrichten te zwaar hebt belast. Spierpijn is dus geen teken om er een schepje bovenop te doen, maar om even rust te nemen.

Spierpijn kan optreden door een zuurstoftekort in de spiervezels (verzuring) of door micro-scheurtjes in de spiervezels (wat resulteert in stijfheid, gevoeligheid en/of pijn). Deze kleine spierscheurtjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid en herstellen zich snel. Binnen twee à drie dagen is de spierpijn weg.


Je wordt happy van hardlopen.

Feit ~ Door hardlopen – en andere duursporten – maakt je lichaam de stof “endorfine” aan. Endorfine maakt je gelukkiger en rustiger. In stressvolle situaties is het dus aan te raden om een stuk te gaan hardlopen, fietsen of *vul hier zelf wat in* omdat je na het sporten kalmer en geconcentreerder bent. Ook mensen met een depressie krijgen vaak de tip om te gaan hardlopen, omdat hardlopen (vaak) net zo goed werkt als medicatie.


Met hardlopen kun je ook bij een minder lange work-out vet verbranden.

Feit ~ Een intervaltraining is hier heel geschikt voor. Het blijkt dat een intervaltraining van twintig minuten waarbij je steeds acht seconden sprinten en twaalf seconden joggen afwisselt, tot vijf keer meer vet verbrandt dan een training van veertig minuten op hetzelfde tempo.


Je kan vet omzetten in spieren.

Fabel ~ Spier- en vetweefsel zijn twee verschillende weefsels. Je kunt deze dus niet in elkaar laten transformeren. Je kan wél je vetpercentage verminderen en je spierweefsel verhogen. Maar… Hoe dan?

Allereerst: vet verbranden en spieren opbouwen gaat niet tegelijk. Zorg er eerst voor dat je, indien nodig, afvalt voordat je begint aan het opbouwen van spieren. Enkele tips voor het verantwoord afvallen en vetverbranding:

– Eet kleinere porties en verdeel je porties over de meerdere maaltijden per dag;

– Vergeet niet te ontbijten en sla ook geen maaltijden over. Je stofwisseling vertraagt hierdoor en als je weer gaat eten, gaat je lichaam vet opslaan;

– Slaap en beweeg iedere dag voldoende;

– Drink water;

– Groene thee helpt voor de vetverbranding.


Je knieën gaan kapot van hardlopen.

Fabel ~ volgens een wetenschappelijk onderzoekonder 75.000 hardlopers en bijna 15.000 wandelaars gaat dit niet op. De hardlopers ontwikkelen minder vaak

artritis in hun knieën dan de wandelaars. Er zou sowieso geen bewijs zijn dat je knieën sneller slijten van hardlopen.

"Praktijkervaring leert dat ook. Door regelmatig hard te lopen, ontwikkelt je lichaam juist bestendigheid tegen schokbelasting", zegt professioneel hardlooptrainer Huub van Langen uit Enschede. "Je knieën leren de schok beter op te vangen."

Toch kun je wel overdrijven, zegt de coach, en zo alsnog risico lopen op kniebeschadiging. "Als je acht marathons in het jaar loopt, gaat het mis. Dan vraag je te veel van je lichaam."


 


LSCH Hardloopkalender


Zondag 31 december

Sylvestercross Soest

3 - 6 - 9 km


Zaterdag 5 januari

Florijnloop

5 - 10 km - 10 EM


Zondag 13 januari

De halve van Egmond

21,1 km


Zondag 27 januari

Safarirun Arnhem

5 - 11 - 22 - 33 km


Zaterdag 2 februari

Midwinter marathon Apeldoorn

42,195 km


Zondag 3 februari

Midwinter marathon Apeldoorn

8 - 10 EM - 25 km


Zondag 10 februari

Groet uit Schoorl

10 - 21,1 - 30 km


tot zover....


 


Via de foto hiernaast kun je je aanmelden voor deelname aan een activiteit van het Loopsportcentrum Houten.

Wil je vrijblijvend informatie over running, training of coaching, gebruik dan niet dit formulier, maar stuur een mailbericht, bel of sms ons: 0614283772 - 0648536423

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page