top of page
  • Foto van schrijverLoopsportcentrum Houten

Weekmail 19 | 6 t/m 12 mei 2019

Bijgewerkt op: 6 mei 2019


Hey LSCH Runners!


Deze week hervatten we de trainingen weer na een paar welverdiende vrije dagen. Het is nog maar 5 weken en dan wacht ons de Loop door Houten, dus we gaan ons nog maar eens richten op een paar mooie prestaties!


Lees verderop in dit bericht onze tips over trainen op hartslag.

We eindigen de weekmail traditiegetrouw met de hardloopkalender.

Aanstaande zondag is het trouwens niet alleen Moederdag, maar vindt ook de Utrecht (Halve en Hele) Marathon plaats, samen natuurlijk met een 5 en 10km, mocht je je alvast even willen testen voor de Loop door Houten!

 

Hier het overzicht van de trainingen van deze week.

Graag ontvangen we jullie op:


Maandagavond om 20.00 uur

Kort programma: start Piazza Sports

Lang programma: start Piazza Sports


Woensdagochtend om 9.00 uur

Kort programma: start Piazza Sports


Woensdagavond om 20.00 uur

Kort programma: start Piazza Sports

Lang programma: start Piazza Sports


Donderdagavond om 19.00 uur Krachttraining

Start: Piazza Sports, verzamelen bij de grote tafel (bar). Heb je een Piazza Sports pasje dan mag je doorlopen naar boven Zaal 2 naast de trap.

Zelf meenemen: schone binnenschoenen, flesje water en een handdoek.


Donderdagavond om 20.15 uur

Easy Jogging: start Piazza Sports


Vrijdagochtend om 09.00 uur

Easy Jogging: start Piazza Sports


Zaterdagochtend om 09.00 uur

Fit op het Fort: start Fort Everdingen (bootcamp)

carpool: 8.20u Piazza Sports


*SundaySchool

Utrecht Marathon: 5 - 10 - 21,1 - 42,195 km

(*iedere week een andere locatie en een ander soort training)


 

Waarom trainen op hartslag?

Optimaal rendement uit je training halen betekent zeker niet altijd langer of harder trainen. Enkel door aan de juiste intensiteit te trainen bereik je het gewenste trainingsresultaat, train je verantwoord en verbeteren je prestaties. Of je nu je conditie wil verbeteren, af wil vallen of je sportprestaties wil verbeteren, door op de juiste hartslagen te trainen ben je doelgerichter bezig en zal je sneller je trainingsdoel bereiken.


'Wat zegt je hart(slag)?'

Hier worden 10 voordelen genoemd die het trainen op hartslag met zich meebrengen.


1. Zorgen voor effectief resultaat

Door te trainen op hartslag weet je precies in welke energiesystemen je aan het trainen bent. Dit zorgt ervoor dat je jouw doelstellingen effectief behaalt.


2. Voorkomen van overtraining

Door niet boven de verzuringsgrens te trainen blijf, wordt het lichaam niet te zwaar belast. Hierdoor voorkom je overtraining en is de kans op blessures kleiner.


3. Ondergrens training

Door goed naar de hartslag te kijken, weet je precies wanneer jouw training ook effect kan hebben. Is de hartslag te laag, dan ontvangt je lichaam te weinig prikkels om de conditie te verbeteren. (Wandelen zorgt in heel weinig gevallen voor verbetering van de conditie, omdat de hartslag te laag is)


4. Vooruitgang in training op verantwoorde manier monitoren

Als de weerstand waarmee je sport groter wordt en de hartslag blijft gelijk dan zijn de prestaties verbeterd. Dus bij 10.0km/u heb je in het begin een HF van 160, 2 maanden later heb je bij 10.0km/u een HF van 152. Het lopen op 10.0km/u is verbeterd, want de hartslag is lager.
5. Intervaltraining gericht uitvoeren

Door goed op de hartslag te letten bij interval training, kan je bepalen of jouw training een extensieve interval training of een intensieve interval training is. Intensieve interval trainingen worden alleen gebruikt voor wedstrijdsporters met een specifiek doel. Absoluut niet voor sporters om de gezondheid te verbeteren.


6. Medicatie

Door medicatie kan de hartslag veranderen. Bijv. Beta-blokkers verlagen de hartslag. Om verantwoord te trainen, moet je goed de hartslag in de gaten houden. Deze mag absoluut niet te hoog worden, dit is in strijd met de medicijnen.


7. Veiligheid

Als je op een of andere manier ziet tijdens de training dat de hartslag flink omschiet of al standaard te hoog is, dan kan je beter stoppen met trainen. Gebeurt dit vaker, dan is het verstandig om dit een keer bij de huisarts na te laten kijken. De veiligheid staat voorop, de laatste tijd zie je steeds vaker trainingen met fatale afloop.


8. Aanpassing bij weersomstandigheden

Als de weersomstandigheden veranderen, dan verandert de hartslag ook. Als je toch op dezelfde snelheid blijft lopen, zal de hartslag hoger zijn. Hierdoor kan je boven de verzuringgrens komen, waardoor je te zwaar traint. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zeer vochtig weer of hoge temperaturen.


9. Reageren op ziektes

Als je niet helemaal fit bent, dan verandert de hartslag ook. Als je toch op dezelfde snelheid blijft lopen, zal de hartslag hoger zijn. Hierdoor kan je boven de verzuringgrens komen, waardoor je te zwaar traint. Dit is bijvoorbeeld al het geval bij een verkoudheid of een griepje.


10. Specifieke hartslag bij verschillende beweegvormen

Elke beweegvorm heeft een eigen persoonlijke hartslag. Bij het hardlopen ligt deze hartslag op een ander level dan bij het fietsen, crossen of roeien. Wetenschappelijk gezien ligt bijvoorbeeld de hartslag bij het hardlopen ±5slagen hoger dan bij het fietsen. Echter elke sporter heeft een voorkeursbeweging, waarin de verzuringgrens ook hoger ligt.


Wil jij ook weten wat jouw Hf max is en in welke zones je moet trainen voor een optimaal rendement?!

Neem een kijkje op onze site voor meer info.

https://www.loopsportcentrumhouten.nl/trainingsaanbod


 

LSCH Hardloopkalender


Zondag 12 mei

Utrecht Marathon

10 - 21,1 - 42,195 km


Zondag 19 mei

Leiden Marathon

2 - 10 - 21,1 - 42,195 km


Zondag 26 mei

Vestingloop Den Bosch

5 - 10 - 15 km


Vrijdag 14 juni

Loop door Houten

Jeugdloop - 5 - 10 km

(18.00u - 19.30u - 20.15u)

 

Wil je vrijblijvend informatie over running, training of coaching,

mail, bel of app ons: 06 1418 3772 - 06 4853 6423

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page